Vetebulle+grädde+mandelmassa=Mumsisch


Nu köra vi - dags för semla. Fast jag måste erkänna att jag fuskat. Jag har redan
åtnjutit två semlor i år och av dessa var den från Thelins absolut godast. Blev lite besviken på den från konditori Princess på Lidingö. De har annars så goda bakverk.

Jag föredrar hetvägg, det vill säga att man äter semlan med varm mjölk. Jag tycker det framhäver kardemummasmaken i bullen. En del tycker det är hemskt eftersom bullen blir så soggig (det är verkligen inte ett vackert ord - soggig).
Det är svårare att äta semla på konditori om man vill ha med varm mjölk, så  det blir oftast hemma. Har i och för sig aldrig försökt beställa en hetvägg. Hmmm.

Eftersom jag håller så hårt på att fira fettisdagen borde jag kanske egentligen även följa det som efterföljer, nämligen fasta fram till påsk. Men jag vet inte, det moment lockar inte lika mycket som semlor.

Jag läste på Wikipedia att det i början av 1900-talet förekom en lovdag på denna dag fettisdagslovet. Undrar varför man slopade den egentligen. Fast det är ingenting jag är villig att kämpa för att återinföra då jag har slutat skolan för länge sedan. Det skulle i så fall vara för mina barns skull, men det har jag ju inga än så jag lägger det på is.

Ha en skön Mardi Gras!Tra-la-la-la-la-Laleh

Idag är jag fåordig men har en vilja att berömma.

Lalehs konsert i lördags var grymt bra - fylld av spontanta muskaliska utsvävningar, jammin', genreblandningar och härlig närvaro på scen.

Älskar hennes röst, diggar hennes musik. Bra helt enkelt.Igår förtrollades jag

Igår fick jag den stora äran att se Svansjön. Super M fick det genom en kvinna på hans jobb. Hennes bror jobbar på Operan och denna föreställning var bara öppet för dem och för vänner de ville bjuda in. Det var en repetitionsomgång vilket var väldigt roligt för man fick se var det ibland gick fel, när de log då de strula till sig och när dansarna hade dialog med orkestern om musik och så vidare. Vi satt på de absolut bästa platserna upp på 1:a balkong i mitten.

Det är en underbar balett och jag gick därifrån alldeles upprymd och nynnades på Tchaikovskys underbara musik. Varför har jag inte gått på mer balett förr? Jag älskar ju dans. Det jag tycker om allra bäst med balett är den totala kroppskontrollen som dansarna har. Ända ut i fingerspetserna ser man och känner man kraften. Vid en del sekvenser tappade jag nästan andan, så vackert var det.


Bilden har jag lånat från Operans hemsidaFilm

Jag såg en fin film i lördags. En film som återkommit i mitt huvud flera gånger sedan jag såg den, och sånt tycker jag om. Det var filmen Maria Larssons eviga ögonblick. En vacker skildring av en kvinnas livsöde som jag varmt rekommenderar. Jag känner inte för att recensera den och därför nöjer jag mig med att helt enkelt säga, se den.
Alla hjärtans dag efter fredagen den 13:e

Jag har varit i känslomässig obalans hela veckan. Några negativa händelser i min omgivning har lärt mig ett och annat om mig själv. Jag var lite orolig inför fredagen den 13e eftersom veckan hade varit skit, men jag överlevde.

Den började med mycket glädje. Min syster sov hos mig efter att ha varit ute och käkat middag med vår gemensamma vän dagen innan. Vi började prata om klassisk musik och hon har tidigare berättat att om hon skulle upptäcka att någon symfoniorkester världen över skulle spela hennes favoritstycke så skulle hon köpa flyg- och konsertbiljett på en gång. Vi gick senare in på Konserthusets hemsida, jag var ju lite laddad efter min kulturella helg förra helgen.  Där upptäckte hon att hennes stycke ska framföras i Stockholm. Ni skulle ha sett henne. Vilket leende och segerdans. Biljetterna är bokade, så den 12 juni smäller det. Visst blir man glad när lillasyster är glad. Jag har ingen musik som jag känner för så mycket som hon gör för detta, och då älskar jag musik.

Dagen fortlöpte utan problem, alla uppdrag på jobbet gick bra och jag fick ordning på skrivbordet. Jag somnad sött i soffan efter god mat i gott sällskap. Skönt att vi överlevde för jag är ju lite Superstitious (jag hör Stevie Wonder sjunga).

Och då var vi framme vid den 14e februari, Alla hjärtans dag, så idag blir det massor med kärlek! Sitter och väntar på Super M som pysslar med sin hemliga frukost. Have a lovely day folks! Lots of love to y'all.Risk för kulturöverdos

Lyssna här vad jag har för roligt inplanerat denna helg.

Ikväll ska jag på visafton på Restaurang Vinter på Tomtebogatan. Det är min vän som har styrt upp detta evenemang och det ska bli riktigt mysigt att få träffa vänner och digga lite.

Imorgon kväll ska jag och Super M gå på Operan och se Tablå, Castrati och Fröken Julie framfört av Kungliga Baletten.

Söndag eftermiddag är det dags för konserthuset och lyssna på Vilde Frang och Oslo Filharmonien. De ska bland annat framföra Dvorák Symfoni nr 9 "Från den nya världen" som min syster är övertygad om att jag kommer att tycka om.

Låter det inte som en spännande blandning! Det är precis vad jag behöver. Får klämma in några softa filmer under lördagen så att jag känner igen mig och inte går helt vilse.

Jag är laddad - bring it on Maestro!Frusen i Riga

I helgen har vi tagit en tur över Östersjön och besökt Riga. Super M fick ett erbjudande om en gratiskryssning så vi tänkte varför inte, där har vi aldrig varit.

När vi klev av båten slogs vi av en isande kylan, cirka -10. Vi var inte riktigt förberedda på det och frös som hundar hela dagen. Vi gick med raska steg från affär till affär och köpcentrum till köpcentrum. Solen sken och det var klarblå himmel.

Vi hade fått reda på att marknaden var väl värt ett besök, och eftersom vi båda tycker om att laga mat så tyckte vi det lät som en rolig destination. Marknaden var enorm. Man gick från byggnad till byggnad och det var stora salar fyllda med stånd - grönsaker, fisk, kött, sötsaker, bröd. Det var längst kö till de små ställena där man kunde köpa varorna kaffe och te.  I köttdiskarna fanns där mest fläskkött, i fiskdiskarna var det ont om skaldjur och mycket torkad och rökt fisk. Vid grönsakerna hittade vi det mesta, mycket färska kryddor, enorma granatäpplen från Azerbajan och en hel del inlagda grönsaker. De stod och gjorde inlagd kål i stor tunnor. Letterna verkar även tycka om sötsaker och kakor för det fanns i var och varannat hörn. Vi var nog där i över en timme och traskade runt. Det var ju även lite varmare där inne än utomhus.En positiv sak med kylan är ju att det är en ursäkt för att få krypa in på nåt mysigt fik och dricka varm choklad. Så det gjorde vi på väg tillbaks till båten. Hittade ett ställe som hette Emile någonting. Beställde in en hot chocolate, helt livsfarlig, precis som som smält choklad och en cocoa, en ljuvlig varm chockladmjölk. Dricker det alldeles för sällan, men tur är väl det.

Har haft en skön helg borta från Stockholm. Skulle kunna tänka mig att åka till Riga igen, på vår eller sommar så att man kan vandra runt i Gamla stan och insupa atmosfären lite mer, utan att störas av minusgraderna och den stickande känslan i kinderna.

RSS 2.0